Zelf gevel onderhouden


mrt 14, 2019

Hoe langer een gebouw bestaat, hoe langer de gevel blootstaat aan de weersomstandigheden. De verschillende weersinvloeden kunnen de gevel aantasten, wat de kwaliteit ervan niet ten goede doet. Ook kunnen in de loop der jaren de gevels gaan verkleuren. U kunt zelf actie ondernemen door de gevel periodiek een opfrisbeurt te geven.

Algen en mossen handmatig verwijderen

Algen en mossen geven de gevel een lelijke uitstraling. Met speciale, chemische middelen kunt u dergelijke aanslag handmatig verwijderen als deze niet te diep in het metselwerk zijn ingetrokken. De reinigingsproducten hiervoor zijn bij de meeste doe-het-zelf-winkels te koop, maar u kunt ook zelf een schrobmiddel maken op basis van dikke bleek met water of schoonmaakazijn met water. Vervolgens kunt u met een borstel de gevel reinigen. Let er wel op dat de borstel niet te hard is, anders wordt de gevel door de borstel aangetast. Na het borstelen en schrobben moet u de gevel met schoon water schoonspuiten. Dit kan al met een gewone tuinslang. U heeft waarschijnlijk al wel opgemerkt dat dit een tijdrovende klus is en slechts geschikt is als u dit periodiek doet.

Gevel reinigen met een hogedrukspuit

Voor vuil, aantasting en verkleuring die al lange tijd aanwezig is kunt u een hogedrukspuit gebruiken. Veel mensen hebben een hogedrukspuit of schaffen er een aan om zelf de gevel te reinigen. Dit is prima te doen, maar de resultaten zijn wisselend. De één is tevreden met het resultaat en de ander vindt de resultaten tegenvallen. Dit heeft doorgaans met de kleur van de stenen te maken. Lichte stenen komen eerder fris uit zo’n wasbeurt tevoorschijn dan donkere stenen. Let erop dat niet elke hogedrukreiniger voor elke ondergrond geschikt is. Ook kunt u hiermee stukwerk beschadigen als u bijvoorbeeld van te dichtbij met een te hoge druk spuit. Het gebruiken van de hogedrukspuit vereist dus wel wat kennis. Lees daarom vooraf goed de gebruiksaanwijzing. Na gebruik van een hogedrukspuit moet de gevel nog geïmpregneerd worden, zodat deze weer goed bestand is tegen nieuwe aantasting.

Professionele reiniging

U kunt zelf de gevel reinigen door deze periodiek te onderhouden, maar veruit de meeste mensen kiezen voor professionele gevelreiniging. De gevel ziet er hierna weer uit als nieuw en de professional weet hoe een gevel met zorg behandeld moet worden. Bij Bouwservice PJ Roijackers zijn we gespecialiseerd in het onderhouden, repareren en renoveren van uw gevel. Wilt u niet zelf uw gevel onderhouden of laat u dit liever door een professional doen? In Helmond en omgeving staan we voor u klaar. Neem daarom gerust contact met ons op, zodat we de mogelijkheden met u kunnen bespreken.