Soorten bogen metselwerk


apr 25, 2019

Goed afgewerkt metselwerk ziet er mooi, strak en eigentijds uit. Wilt u uw woning in Eindhoven, Helmond en omgeving pas écht aanzien geven? Dan zijn bogen metselwerken aan te raden. Bij Bouwservice PJ Roijackers kunnen we verschillende soorten bogen metselen en uw gevel nét dat beetje extra aanzien geven. In deze blog leggen we u de voornaamste soorten metselwerk bogen uit.

Rollaag

Veel mensen willen boven het kozijn een decoratieve afwerking. Dat kan met verschillende soorten metselwerk bogen. De rollaag is daarvan de eenvoudigste. Dit is een platte rij op hun kant gemetselde stenen. Een rollaag wordt vaak aangebracht bij kleine onderbrekingen in de wand, zoals bij ramen. De rollaag is een overspanning en vangt het gewicht op van het metselwerk wat anders direct op het kozijn zou rusten. Daarnaast heeft het natuurlijk ook een decoratieve functie.

Strek bogen metselwerk

Een strek is een van de soorten metselwerk bogen die wordt gebruikt voor muuropeningen die groter zijn dan 80 centimeter. Je vindt ze vaak buitenshuis boven raampartijen terug, maar soms ook binnenhuis, zoals boven een deuropening. Bij een strek worden stenen anderhalve steen lang op hun kant gemetseld. De stenen moeten hiervoor op lengte maar ook in de breedte schuin afgehakt worden. De strek kan uiteindelijk recht zijn, maar ook rond. Je werkt met een middelpunt van waaruit de ronding van een gemetselde boog wordt bepaald. Deze metselwerk bogen zijn lastiger aan te brengen dan een rollaag, maar zorgen voor een fraaier aanzien.

Hanenkam

De hanenkam is een metselwerk boog die sterker is dan de rollaag en de strek. De hanenkam is weer een stukje hoger dan de strek en de bovenkant is niet recht, maar in trapvorm afgewerkt. Dit maakt het metselwerk complexer, maar het aanzien wordt er even fraai van. Bij oude huizen zie je vaak mooi versierde rollagen, strekken en hanenkammen terug.

Rondboog

Van alle soorten metselwerk bogen is de rondboog toch wel de meest geliefde boog. Niet alleen bij oude huizen, maar ook bij traditionele woningen zien we deze soorten metselwerk bogen vaak terug. De rondboog is een bijzondere uitvoering van een rollaag, waarbij het metselwerk een halve cirkel beslaat. Het wordt veel toegepast bij ronde ramen, (voor)deuren en portalen en kan zowel binnen- als buitenshuis worden toegepast.

Soorten bogen metselwerk uitbesteden

Het metselen van bogen vraagt om juist rekenwerk en is niet zomaar wat stenen tegen elkaar aanzetten. Voor een stevige functionele boog die er mooi en strak uitziet kunt u dan ook het beste kiezen voor een professionele metselaar. Bovendien heeft iedere soort boog, zoals omschreven, een andere aanpak nodig. Bouwservice PJ Roijackers neemt u graag het werk uit handen en zorgt dat er op een professionele manier een boog wordt gemetseld die even stevig als netjes wordt gelegd. Wilt u meer weten over de soorten metselwerk bogen, of bent u benieuwd wat we bij u kunnen realiseren? Neem dan gerust contact met ons op, zodat we samen met u alle wensen en mogelijkheden kunnen bespreken.