Onderhoudstips schoorsteen


feb 14, 2019

De schoorsteen onderhouden is misschien niet het eerste dat in u opkomt, maar het is een essentieel onderdeel van uw huis die wel om wat extra aandacht vraagt. De buitenkant moet in goede staat zijn om uzelf te beschermen tegen de zware weersomstandigheden, terwijl de binnenkant in topstaat moet zijn om schoorsteenbranden te voorkomen. Daarom geven we u wat onderhoudstips voor de schoorsteen.

Onderhoudstips voor de binnenkant

Gebruikt u regelmatig uw houtkachel? Als u het rookkanaal niet regelmatig voorziet van onderhoud, kan dit in het slechtste geval leiden tot een schoorsteenbrand. Een kachel werkt het beste als je hem op vol vermogen aan hebt. Alleen dan brandt het hout optimaal en is de uitstoot en de aanslag in het rookkanaal het minst. Smoor dus de kachel niet te veel en stook altijd alleen met droog en schoon hout. Verder voldoende luchttoevoer van belang. Laat daarom de roosters en ventilatieopeningen altijd open als de haard nog brandt. Probeer ook het vuur altijd vanzelf uit te laten gaan en niet te doven. Het is sterk aan te raden om minimaal één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen door een professionele schoorsteenveger.

Schoorsteen

Onderhoudstips voor de buitenkant

De schoorsteen heeft het als hoogste punt van het dak zwaar te verduren in de strijd tegen regenwater. Om schade als een daklekkage te voorkomen, is het van belang dat de voegen, het metselwerk en het lood van de schoorsteen in goede staat zijn. Bouwservice PJ Roijackers kan uw schoorsteen voorzien van een opknapbeurt, zodat u weer veilig en droog van uw onderkomen kunt genieten.

Afspraak maken?

Bij Bouwservice PJ Roijackers bent u aan het juiste adres voor het onderhouden van de buitenkant van de schoorsteen. Neem daarom gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. We helpen u graag.